Het internet biedt eindeloze mogelijkheden. We hebben toegang tot allerlei informatie, kunnen werken vanaf iedere plek en zijn snel in contact met mensen, ongeacht waar we ons bevinden. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar waar de meesten zich niet bewust van zijn, is de impact op het milieu. Compete heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom willen we u met deze blog bewust maken van uw digitale voetafdruk en hoe u deze eenvoudig kunt verkleinen.
Dat digitaal werken en CO2-uitstoot hand in hand gaan, is lang niet altijd bij iedereen bekend. Zo produceert het internet jaarlijks zo’n 900 miljoen ton CO2 (bron: Digital Cleanup Day). Duurzaamheid wordt in de meeste gevallen geassocieerd met bedrijfsvoering. Zo denkt u waarschijnlijk voor verduurzaming van uw bedrijfsvoering aan herbruikbare koffiebekers, gebouwbeheer, en uiteindelijk ook aan de hardware of laptops die bijdragen aan de ‘waste-stapel’. Dat doet het ook zeker, maar u legt vast niet snel de link met digitalisering, die ook bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Alleen al door het opslaan van mails en bestanden.
En daar zit meteen de oplossing. In onze digitale werkomgeving bevindt zich een hele hoop digitaal ‘afval’. Denk aan niet belangrijke e-mails, verzonden items, een niet geleegde prullenbak in de mailbox. Dit vraagt enorm veel opslagruimte van de server of de cloud. Ook meerdere, oudere versies van een document zorgen voor onnodige bezetting van de digitale ruimte.
Houd daarom regelmatig een Digital Cleanup en ga bewuster om met hoe u gebruik maakt van de digitale mogelijkheden. Leeg de map verwijderde items van uw mailbox regelmatig en de prullenbak op uw pc of laptop. Hiermee verkleint u uw digitale voetafdruk. Dat zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar biedt nog meer voordelen.
Data opslag betekent meer gebruik van opslag en dus meer kosten. Regelmatig krijgen wij de vraag of we servers kunnen uitbreiden, maar in veel gevallen is dat helemaal niet nodig wanneer u uw bestanden regelmatig opruimt. Ook kunt u kosten besparen doordat fouten sneller op te sporen zijn. Met minder opslag hoeft u immers minder documenten door te zoeken.
Als gegevens niet up-to-date zijn, kan het zijn dat uw MKB-bedrijf geen actueel beeld heeft van de huidige situatie, wat kan leiden tot verkeerde beslissingen waardoor werkprocessen in de knoop raken. Door de zorgen voor schone, georganiseerde en nauwkeurige gegevens kun je betere bedrijfsbeslissingen nemen en efficiënter opereren.
Hoe meer data er is opgeslagen, hoe meer er ‘gestolen’ kan worden. Cyber security is misschien wel de belangrijkste reden om regelmatig een digitale bezem door IT-systemen te halen. Maar liefst één op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminelen die het hebben voorzien op de digitale rommelkast aan data. Lees hier wat u nog meer kunt doen tegen cybercriminelen.
Bent u benieuwd hoe groot uw digitale voetafdruk is? Op de website E-missions.nl staan verschillende impact-calculators, die de ecologische impact van tien digitale bezigheden (van mailen tot video’s streamen) in kaart brengen. Bijvoorbeeld: het versturen van tien e-mails per dag (waarvan een kwart bijlages bevatten) staat gelijk aan een jaarlijks energieverbruik van 38,4 kilowattuur en het gaat gepaard met 12,6 kilo CO₂-uitstoot per jaar. En wie 200 gigabyte opslaat in de cloud, verbruikt 59,2 kilowattuur per jaar en stoot 19,4 kilo CO₂ uit.
In de komende weken vertellen we u meer over hoe u de digitale voetafdruk van uw MKB-bedrijf kunt verkleinen. Houd onze website en LinkedIn in de gaten.