In het moderne bedrijfsleven is cyber security een onmisbaar onderdeel geworden. Als MKB-bedrijf is het cruciaal om te begrijpen wat cyber security inhoudt en hoe u uzelf kan beschermen tegen digitale dreigingen. Vooral omdat MKB-bedrijven vaak doelwit zijn vanwege beperkte middelen in vergelijking met grote organisaties en deze bedrijven indirect ook worden getroffen door een aanval op uw bedrijf.
Cyber security omvat alle praktijken, technologieën en processen die zijn ontworpen om computersystemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen, ongeautoriseerde toegang en datadiefstal. Een belangrijke speler in de Nederlandse ondersteuning van cyber security voor het MKB is het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bent u benieuwd hoe u scoort op digitale veiligheid? In deze blog vertellen we u meer over het DTC en de tools die zij bieden.
Het DTC heeft de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen opgesteld. U kunt deze basisprincipes als gids gebruiken om de basale digitale veiligheidsmaatregelen van uw onderneming op orde te krijgen. Daarnaast heeft het DTC heeft de basisscan Cyberweerbaarheid ontwikkeld. Aan de hand van 25 stellingen ontdekt u hoe uw onderneming scoort op de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Ook is er een handige actielijst met behulpzame instructies en tips voor mkb’ers die willen starten met cyber security maatregelen, namelijk de CyberVeilig Check.
Tevens is het mogelijk om aan te sluiten bij de online DTC Community. Dit is een gesloten omgeving en biedt aangesloten bedrijven de mogelijkheid om actuele en relevante informatie uit te wisselen. Ook deelt het DTC relevante algemene informatie over cyberdreigingen of kwetsbaarheden via haar nieuwskanalen en de DTC Community. Tot slot wordt bedrijfsspecifieke dreigingsinformatie – ongevraagd – gedeeld met individuele bedrijven. Zo kunnen bedrijven snel actie ondernemen om een cyberaanval te voorkomen of de schade te beperken. Lees meer over het ontvangen van dreigingsinformatie.
Het DTC biedt niet alleen informatie, zelftesten en richtlijnen, maar het heeft ook een subsidieregeling in het leven geroepen om bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken. Vanaf 2018 t/m 2023 is deze subsidie – specifiek bedoeld voor midden- en kleinbedrijven tot 50 medewerkers die hun cyber security wil uitbesteden – uitgekeerd.
Sinds 2 september 2024 is er weer een nieuwe subsidieronde opengesteld door het DTC. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. De subsidie is 50% van de aanschafwaarde en/of het implementeren van een digitale technologie, tot een maximum van € 1.250 van de aanschafprijs (of abonnementsprijs) en is open tot 31 december 2024, tenzij het totale budget van 1 miljoen eerder is vergeven. De aanvragen worden beoordeeld op volgorde, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wacht daarom niet te lang met de aanvraag. Vind hier alle informatie en voorwaarden.
De subsidieregeling van het DTC stelt MKB-bedrijven in staat om financiële ondersteuning te krijgen bij het implementeren van cyber security maatregelen. Dit kan variëren van het updaten van antivirussoftware en het implementeren van firewalls tot het trainen van medewerkers in bewustzijn. Door gebruik te maken van deze subsidie kunt u als bedrijf de kosten van cyber security maatregelen verminderen en tegelijkertijd de digitale beveiliging versterken.
Het is belangrijk om een cyber security partner te kiezen die niet alleen technische expertise biedt, maar ook op de hoogte is van de subsidiemogelijkheden van het DTC. Een betrouwbare IT-partner kan helpen bij het identificeren van specifieke risico’s die het bedrijf loopt, het implementeren van passende beveiligingsmaatregelen en het aanvragen van subsidies bij het DTC. In Compete vindt u deze partner. Wij helpen u graag met de risico’s in kaart te brengen en vanuit daar te bepalen welke cyber security maatregelen nodig zijn. Kom meer te weten wat wij doen tegen cybercriminaliteit of neem contact met ons op.
Nederland heeft een uitstekend ondernemersklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Digitalisering is een belangrijk onderdeel hiervan. Een randvoorwaarde hierbij is dat ondernemers digitaal weerbaar zijn en hun digitale veiligheid op orde hebben. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft daarom in 2018 het Digital Trust Center opgericht.
Het DTC heeft als missie om ruim 2 miljoen Nederlandse bedrijven weerbaarder te maken tegen toenemende cyberdreigingen. Alles van zzp’ers tot en met het grootbedrijf. Dit zijn alle bedrijven in Nederland die tot de niet-vitale sectoren behoren. Vitale sectoren, zoals banken, telecom-, energie-, en waterbedrijven, hebben het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) als samenwerkingspartner binnen de Rijksoverheid.