In de huidige digitale wereld worden bedrijven steeds meer geconfronteerd met cyberdreigingen. Vooral voor mkb-bedrijven, die vaak niet de middelen of expertise hebben om op hetzelfde niveau als grote ondernemingen te investeren in cybersecurity, kunnen cyberaanvallen een verwoestende impact hebben. Denk aan dataverlies, reputatieschade of het stilleggen van bedrijfsactiviteiten. Gelukkig is er de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ van het Digital Trust Center (DTC), die mkb-bedrijven ondersteunt bij het versterken van hun cyberweerbaarheid. In deze blog leggen we uit waarom u als mkb’er gebruik zou moeten maken van deze regeling en hoe het uw bedrijf kan helpen.
Het doel van de ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’-regeling is om mkb-bedrijven financieel te ondersteunen bij het verbeteren van hun cybersecurity. Mkb’ers kunnen met behulp van de subsidie advies inwinnen over cyberweerbaarheid, specifieke maatregelen treffen om hun digitale veiligheid te verbeteren en eventuele beveiligingslekken verhelpen. De subsidie is bedoeld om mkb-bedrijven te helpen proactief maatregelen te nemen tegen cybercriminaliteit, zoals het installeren van een wachtwoordmanager [linken naar blog over wachtwoordmanagers], antivirussoftware of Anti-Phishing software.
Cyberaanvallen richten zich allang niet meer alleen op grote multinationals. Steeds vaker zijn het juist kleine en middelgrote bedrijven die slachtoffer worden van ransomware, phishing, malware en datalekken. Dit komt doordat mkb-bedrijven vaak een minder geavanceerde beveiligingsinfrastructuur hebben en daardoor kwetsbaarder zijn. Ook zijn mkb’ers vaak toeleverancier van grotere organisaties, waardoor deze toch indirect geraakt worden.
Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de cyberaanvallen gericht is op het mkb. De gevolgen van een cyberaanval kunnen enorm zijn. Zo kan uw bedrijf financiële schade oplopen door verlies van inkomsten door downtime, kosten voor herstel en eventuele boetes. Zo kunnen bedrijven bij datalekken te maken krijgen met juridische en regelgevende gevolgen, zoals boetes onder de AVG. Ook kan het invloed hebben op de reputatie van uw bedrijf; klanten verliezen vertrouwen als blijkt dat hun gegevens niet veilig zijn.
De subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ biedt mkb-bedrijven de kans om gericht te investeren in hun digitale veiligheid, zonder dat dit een zware financiële last hoeft te zijn. Enkele voorbeelden van activiteiten die onder de regeling vallen:
Compete kan u helpen met bovenstaande activiteiten.
Het aanvragen van de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is relatief eenvoudig. Hier is een stap-voor-stap overzicht:
Cyberveiligheid is tegenwoordig niet langer een luxe, maar een noodzaak, ook voor mkb-bedrijven. Door gebruik te maken van de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare zaak’ van het Digital Trust Center, kunt u uw bedrijf beter beschermen tegen de steeds complexere digitale dreigingen. U investeert niet alleen in de veiligheid van uw bedrijfsprocessen, maar ook in het vertrouwen van uw klanten en partners. Aarzel dus niet om de subsidie aan te vragen en werk actief aan een cyberweerbare toekomst voor uw onderneming!
Heeft u hulp nodig bij de aanvraag of wilt u meer informatie over hoe u uw bedrijf cyberweerbaar kunt maken? Neem dan contact met ons op! Wij ondersteunen mkb-bedrijven bij het verbeteren van hun digitale veiligheid, van advies tot implementatie van beveiligingsoplossingen.