Software-updates bevatten vaak belangrijke verbeteringen en beveiligingsupdates. Toch heeft ruim één op de drie kleine bedrijven geen automatische updates ingesteld op al hun met het internet verbonden apparaten (36%) en zijn daardoor minder goed beveiligd tegen cyberaanvallen.
Deze cijfers zijn afkomstig van de CyberVeilig Check-tool van het Digital Trust Center (DTC), welke ruim 9.000 keer ingevuld is door zzp’ers en mkb-bedrijven uit verschillende sectoren. Hoewel de data uit de CyberVeilig Check niet afkomstig zijn uit een wetenschappelijk onderzoek, biedt de hoge respons wel inzicht in het gedrag rondom het uitvoeren van automatische updates.
Ook uit de onlangs gepubliceerde CBS Cybersecuritymonitor komt naar voren dat kleinere bedrijven op alle uitgevraagde (basis)maatregelen minder actie ondernemen dan grote bedrijven en dat maakt hen kwetsbaar voor cyberincidenten.
Als het installeren van de beveiligingsupdates uitgesteld wordt, kan de beveiliging van het apparaat kwetsbaar worden en uw bedrijf daarmee gevaar lopen. Kwaadwillenden zoeken actief naar manieren om binnen te dringen via beveiligingslekken. Al via een printer kunnen zij toegang hebben tot uw bedrijfsdata. Bij Compete bieden we standaard beheerde updates. Dat betekent dat wij de updates van de apparaten die wij beheren uitvoeren en u hier geen omkijken naar heeft.
Maar er zijn ook apparaten die verbonden zijn met het internet die wij niet beheren, zoals bijvoorbeeld uw smartphone, een slimme deurbel, slimme verlichting of een auto. Wij kunnen wel een aantal maatregelen nemen om het voor cybercriminelen lastiger te maken om via deze apparaten het netwerk op te komen. Zo stellen wij een firewall in, updaten we regelmatig uw router en bieden we een wachtwoordmanager waarmee u eenvoudig de standaard fabriekswachtwoorden kan aanpassen en opslaan.
Ook de apparaten die Compete niet voor u beheert moeten zo nu en dan geüpdatet worden. Hiervoor kunt regelmatig de website van de leverancier bezoeken om na te gaan of er updates voor de (besturings)software van de apparaten zijn. Of zet automatisch updaten aan, zodat updates geïnstalleerd worden als deze beschikbaar zijn. Het helpt ook om uw apparaten regelmatig opnieuw op te starten, hiermee kunnen updates geïnstalleerd worden.
Wilt u testen hoeveel u weet over software-updates? Doe dan de nieuwe updates quiz van het DTC en test uw kennis hier.
De CyberVeilig Check voor zzp en mkb is speciaal ontwikkeld voor kleinere bedrijven die nog niet veel kennis en ervaring hebben op het gebied van cybersecurity. Binnen 5 minuten weet u als ondernemers wat u vandaag nog zelf kan doen om een start te maken met de digitale veiligheid van uw mkb-bedrijf. Aan het einde van de check downloadt u een gepersonaliseerde actielijst en kunt u aan de slag met praktische instructies en tips.
De CyberVeilig Check-tool moest het afgelopen jaar onder andere doorlopen worden door kleine bedrijven die gebruik wilden maken van de Mijn Cyberweerbare Zaak-subsidie. Het is nog niet bekend of deze subsidieregeling in 2024 opengesteld wordt. Wanneer dit wel het geval is, brengen wij u hiervan op de hoogte.
Compete heeft cyberveiligheid hoog in het vandaal staan en daarom zijn onze pakketten standaard voorzien van de nodige maatregelen. Wij helpen u graag om de zwakke punten in uw IT in kaart te brengen en deze te verbeteren. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.